Waarom moet Human Resources Management zich opnieuw richten op het menselijke element?

In een wereld waarin bedrijven snel veranderen, is doeltreffend Human Resources Management nog nooit zo belangrijk geweest. Het welzijn van werknemers heeft een directe invloed op hun prestaties en een goed opgeleide werknemer is een goed presterende werknemer.

HR wordt echter vaak overweldigd door strategische en operationele taken en heeft moeite om zich te richten op wat essentieel is: de mensen. Dus waarom zouden we deze golf van verandering niet gebruiken om onze prioriteiten te heroverwegen en onze inspanningen te richten op de fundamentele menselijke behoeften?

De HR-managers van vandaag hebben hun handen vol! Tussen strategisch en operationeel management, rekrutering, het updaten van contracten en andere sociale wetgeving, het beheren van vakbonden ... Deze prachtige job verandert voortdurend en wordt steeds complexer. HR-managers staan, net als in-house coaches, op de eerste rij als het gaat om het beheren van complexe menselijke relaties.

HR bevindt zich vaak in een delicate positie en moet een evenwicht vinden tussen het welzijn, de prestaties en de aantrekkingskracht van werknemers, allemaal in dienst van hun bedrijf. En toch is HR in de beste positie om te weten dat het welzijn van werknemers een positieve invloed heeft op hun prestaties. Maar hoe zit het met toegewijde HR?

Een VUCA-wereld en een nieuwe generatie

Mensen begeleiden, begrijpen en inspelen op hun behoeften is geen gemakkelijke taak. Eén ding is zeker: we evolueren in een VUCA-wereld (“Vulnerability, Uncertainty, Complexity, Ambiguity”); AI verandert de manier waarop we werken en bedrijven krijgen nieuwe normen opgelegd (ESG). De nieuwe generatie is op zoek naar betekenis en flexibiliteit en heeft duidelijk begrepen dat ze geen middel is dat ter beschikking moet worden gesteld, maar een menselijk wezen dat moet worden gewaardeerd. Het is niet langer de kandidaat die zichzelf moet verkopen, maar het bedrijf dat zo aantrekkelijk mogelijk moet worden door zijn waarden, cultuur en de manier waarop het met zijn werknemers omgaat te benadrukken. Dus waarom zouden we deze golf van verandering niet gebruiken om ons opnieuw te richten op mensen, op wie we zijn, wat onze behoeften en aspiraties zijn?

Extrinsieke tegenover intrinsieke behoeften

De behoeftenpiramide die in 1940 door Abraham Maslow werd gecreëerd is nog nooit zo relevant geweest. Zoals Dan Pink ook vermeldt in zijn boek “De verrassende waarheid over wat ons motiveert”, zijn de drijfveren van intrinsieke motivatie (autonomie, controle en betekenis) veel krachtiger dan extrinsieke motivatie zoals geld en voordelen in natura, die slechts een bepaalde mate van zekerheid garanderen. Om betrokkenheid aan te moedigen, moeten we intrinsieke behoeften koesteren door leiderschap te stimuleren en een bedrijfscultuur te ontwikkelen die gebaseerd is op openheid, inclusie, waarden en feedback. Om dit alles te realiseren zijn natuurlijk tijd, vaardigheden en de steun van managementcomités nodig.

HR heeft ondersteuning nodig

Volgens een onderzoek van Robert Walters in Frankrijk heeft 56% van de HR-managers aangegeven in de komende twaalf maanden van baan te willen veranderen. HR is er om werknemers en bedrijven te ondersteunen, maar is het er ook om zichzelf te ondersteunen? Wat is de essentie van hun werk? Worden HR-medewerkers voldoende gewaardeerd, ondersteund, gehoord en getraind om zichzelf in dienst te stellen van anderen en het bedrijf?

PopCorn Coaching, coaching voor HR en managers

Coaching is een effectieve methode om mensen weer centraal te stellen, de bedrijfscultuur te ontwikkelen, de betrokkenheid te versterken, de teamgeest te bevorderen en burn-outs te voorkomen. Er bestaan veel cursussen op de markt, maar persoonlijke HR-coaching is nog te zeldzaam. Het gebruik van coaching in HR-management kan werknemers helpen zich te ontwikkelen, verantwoordelijkheid te nemen en een bedrijfscultuur te creëren die gericht is op menselijke ontwikkeling binnen het bedrijf. Als je als HR-manager een coachende houding aanneemt, kun je mensen en het bedrijf nog beter ondersteunen.

Ontdek onze​ podcasts over welzijn op het werk. Praktisch advies en effectieve strategieën om een gezonde en motiverende werkomgeving te creëren. Luister nu en laat je inspireren om het welzijn van uw teams te verbeteren!

Laura Michel, bekijk de website

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids